29 marca, 2024

Gałki „Beata” 1/4 kury, 3 dkg masła lub margaryny, 6 -8 dkg ryżu,15 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg groszku konserwowego, 8 dkg sosu majonezowego,1 dkg rzodkiewki, 150 ml śmietanki kremowej, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Kurę umyć. natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Potem polać masłem, zrumienić, skropić wodą i du­sić do rriękkości. Miękką kurę wyjąć, oddzielić mięso od kości, po­krajać w kostkę. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, odsączyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, wymieszać z ryżem, mięsem, groszkiem i majonezem, doprawić do smaku, uformować okrągłe gałki, ułożyć na półmisku. Oczyszczoną i opłukaną rzodkiewkę cetrzeć na tarce o dużych otworach, połączyć z ubitą śmietanką, doprawić, obłożyć gałki i zaraz podawać.

Dodaj komentarz