GĘSI,KACZKI,PERLICZKI

Gęsi i kaczek ze względu na wartość ich pierza, nie należy parzyć, lecz skubać dopiero po lekkim ochłodzeniu, aby tłuszcz nieco stę­żał i nie wypływał.Perliczki i dzikie ptactwo pozostawia się po zabiciu na pewien czas (latem na 24 godziny, zimą na 10 dni) w piórach, zawieszając je za nogi.Opalenie. Po oskubaniu ptaka należy opalić nad gazem lub pło­nącym spirytusem denaturowanym. Opalamy jedynie kurczęta, pu- lardy, kury i kapłony, natomiast ptactwa wodnego w zasadzie się nic opala ze względu na znajdujący się pod skórą tłuszcz, który szybko ulega rozkładowi. Po opaleniu tuszki trzeba usunąć pozo­stałe pałki piór, a także resztki spalonego pierza, za pomocą suchej miękkiej ściereczki, trzymając przy tym tuszkę w powietrzu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kacper i chciałbym abyście zapoznali się z moimi wpisami. Opisują one życie od "kuchni", ponieważ jest to moje największe zainteresowanie. Zapraszam!