25 kwietnia, 2024

Indyk „a la Marechale” 1 młody indyk, tłuszcz, 6-8 dkg moreli suszonych,50 ml białego wytrawnego wina, 1-2 białka, sok z cytryny, 1 dkg żelatyny, 3-4 dkg rodzynek,25 ml koniaku, 20 dkg pieczarek, 30 dkg sosu majonezowego, 100 ml śmietanki kremowej, jajko gotowane, pomidory, cytryny i natka pietruszki do dekoracji, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Indyka przygotować, upiec i pokrajać jak indyka „a la Rossini”. Morele umyć, namoczyć, ugotować, przetrzeć, połączyć z odtłusz­czonym sosem, winem, białkami i sokiem z cytryny, zagotować ciągle mieszając trzepaczką. Potem dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężenia. Rodzynki namoczyć w koniaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystu­dzić, połączyć z majonezem, ubitą śmietanką i rodzynkami, obło­żyć indyka, udekorować, polać tężejącą galaretą.

Dodaj komentarz