16 kwietnia, 2024

Juki ułańskie, składniki i potrzebne do przygotowania potrawy : 60-80 dkg schabu, 1-2 dkg mąki, tłuszcz,10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 20 dkg pasztetu, jajko gotowane, 8 dkg pomidorów, 5 dkg ogórków konserwowych, 5 dkg majonezu, natka pietruszki do dekoracji, 2 dkg koncentratu pomidorowego,1-2 białka, 2 dkg żelatyny, sól, pieprz, przyprawa myśliwska i sok z cytryny do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu (chłodziarce) na 24 godziny. Następnie posy­pać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do mięk­kości. 

Dodaj komentarz