24 kwietnia, 2024

Kaczka pieczona „a la jardiniere” .Składniki potrzebne do przygotowania potrawy i jej wykonanie: 1 kaczka, tłuszcz, 15 dkg selera, 15 dkg marchwi,15 dkg pietruszki, 15 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 150-200 ml śmietany, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Oczyszczoną kaczkę przygotować jak poprzednio. Następnie po­lać tłuszczem, zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Wa­rzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do kaczki pod koniec duszenia razem ze śmietaną i przyprawami. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.

Dodaj komentarz