23 kwietnia, 2024

Kaczka po parysku 1 kaczka, tłuszcz, 20 dkg pieczarek, 25 dkg kapusty włoskiej, 100 ml białego wytrawnego wina,2 dkg margaryny, 2 dkg mąki, 10 dkg groszku konserwowego, sól, pieprz, tymianek i estragon do smaku. Kaczkę przygotować jak poprzednio, polać tłuszczem, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki oczyś­cić, opłukać, pokrajać w kostkę razem z kapustą, dodać do kaczki pod koniec duszenia z winem. Miękką kaczkę wyjąć, pokrajać na porcje. Margarynę rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z sosem i groszkiem, chwilę pogotować, doprawić, obłożyć kaczkę, dusić 5 minut, doprawić. Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.

Dodaj komentarz