19 kwietnia, 2024

Kurczęta „Agata”. 2 kurczęta, 15 dkg boczku wędzonego, 50 dkg grzybów świeżych, 10-15 dkg pomidorów, 150 ml śmietany, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku. Oczyszczone kurczęta umyć, odciąć szyje i skrzydła, przekrajać wzdłuż na połówki, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, wyłożyć skwarki na talerz. Kurczęta podsmażyć ze wszystkich stron na wytopionym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. dodać do kurcząt w połowie duszenia. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do kurcząt pod koniec dusze­nia razem ze śmietaną i skwarkami. Następnie posypać posiekaną natką pietruszki i startym serem, zapiec, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.

Dodaj komentarz