29 marca, 2024

2 kurczęta, 5 dkg masła lub margaryny, 25 dkg pieczarek, tłuszcz do pieczarek, natka pietruszki, 1-2 żółtek, ciasto francuskie, jajko do smarowania, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, polać masłem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu prze­krajać wzdłuż na połówki, usuwając częściowo kości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z po­siekaną natką pietruszki i żółtkami, doprawić, obłożyć kurczęta. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, przekrajać na 4 części, za­winąć w każdy kawałek ciasta przygotowane kurczaki, posmaro­wać rozmąconym jajkiem, upiec w gorącym piekarniku.Podawać z ziemniakami, kalafiorem i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz