24 kwietnia, 2024

Kurczęta nadziewane „a la Mazarini”. 2 kurczęta, 6-8 dkg ryżu, 10 dkg szyjek rakowych,2 żółtka, koperek, 5 dkg masła lub margaryny,15 dkg pieczarek, 150 ml śmietany, sól i pieprz do smaku. Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, odciąć skrzydła i szyje, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić, połączyć z szyjkami rakowymi, żółtkami i drobno pokrajanym koperkiem, doprawić. Przygotowa­nym nadzieniem napełnić wnętrze tuszek, związać nogi, polać ma­słem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczar­ki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do kurcząt pod koniec pieczenia razem ze śmietaną. Upieczone kurczęta przekra­jać wzdłuż na połówki, a następnie ułożyć na półmisku i polać do­prawionym sosem.Podawać z frytkami, bakłażanami i surówkami.

Dodaj komentarz