20 kwietnia, 2024

2 kurczęta, 20 dkg boczku wędzonego, 4 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli, 20 dkg włoszczyznybez kapusty, 2 dkg masła lub margaryny, 3 jaja gotowane na twardo, natka pietruszki.Ciasto: 15 dkg mąki, 6-8 dkg masła lub margaryny,1-2 żółtek, sól, pieprz do smaku, ketchup do polania.Oczyszczone kurczęta umyć, odciąć szyję i skrzydła, oddzielić mięso od kości, pokrajać na kawałki. Boczek pokrajać w paseczki, częś­ciowo stopić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać razem z obraną cebulą. Szyje, skrzydła i kości umyć, zalać wrzącą osoloną wodą. dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugoto­wać rosół, doprawić. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć kurczęta, grzyby z cebulą, jajka pokrajane w cząstki, boczek oraz posiekaną natkę pietruszki, posypując jednocześnie przyprawa­mi, skropić rosołem. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać no­żem, wymieszać z żółtkami, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Potem rozwałkować, ułożyć na przygotowanych produktach, w środku zrobić otwór, przez który będzie uchodzić para, nakłuć widelcem w kilku miejscach, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 50 minut. Jeżeli ciasto rumie­ni się zbyt szybko, to nakryć je folią aluminiową. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek spodem do góry, udekorować zieloną sałatą, skropić ketchupem i zaraz podawać.

Dodaj komentarz