PIECZEŃ BARANIA PO LITEWSKU

Pieczeń barania po litewsku 60 dkg udźca bez kości, czerwone wytrawne wino,5 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg mąki, tłuszcz,15 dkg cebuli, 3 dkg grzybów suszonych, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, naszpikować ząbkami czosnku, zalać wi­nem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i pozostawić na 24 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć, posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokraja­ną w kostkę cebulą, skropić winem z koncentratem i dusić do mięk­kości. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w pa­seczki. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, a do sosu dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody oraz grzyby, chwilę pogotować doprawić, polać sosem, zapiec.Podawać z kluskami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kacper i chciałbym abyście zapoznali się z moimi wpisami. Opisują one życie od "kuchni", ponieważ jest to moje największe zainteresowanie. Zapraszam!