Świąteczne potrawy staropolskie na każdym stole

Choć wielu z nas dba o linię i zdrowe odżywianie, podczas świąt odrzuca codzienne przyzwyczajenia żywieniowe i chętnie oddaje się przyjemności spożywania tradycyjnych potraw. W każdym domu znajdziemy przepis na święta, czyli zestaw potraw, które muszą na stole zagościć. Boże Narodzenie to okres zimowego chłodu, pewnie dlatego serwowane na stoły potrawy są bardziej kaloryczne. Mięsne pieczenie, pasztety, kaczka z jabłkami, schab ze śliwkami, ryby smażone, marynowane – to tradycyjne potrawy świąteczne. Barszcz czerwony, zupa grzybowa to także świąteczne zupy. Wielkanoc przypada w okresie wiosennym, potrawy są więc może mnie kaloryczne, ale z kolei te święta nazywane są jajecznymi i mięsnymi. Jajka w różnych postaciach, a po święceniu mięsa, kiełbasy, szynki, sałatki panie domu serwują swoim gościom. I tu występuje zupa w jednej z głównych ról – musi to być żur z białą kiełbasą lub biały barszcz – w zależności od regionu. Wynika z tego, że jesteśmy narodem, który przywiązuje wagę do tradycji kulinarnych, choć na świątecznych stołach pojawiają się nowinki ze współczesnych czasów, niechętnie jednak zmieniamy nasze przyzwyczajenia w tym zakresie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: