27 kwietnia, 2024

Zrazy wieprzowe po myśliwsku 50 dkg szynki wieprzowej bez kości, 2 dkg mąki, tłuszcz, 2 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli,10 dkg ogórków kwaszonych, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki,250 ml rosołu, 50 ml czerwonego wytrawnego wina,1 dkg szynki wędzonej, 3 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, przyprawa do zup, ziele angielskie i liść laurowy do smaku.Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokrajać w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając zrazom kształt owalny i grubość 1 cm, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać. Cebulę obrać opłukać, pokrajać w cząstki razem z obranymi ogórkami, podsmażyć. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie ru­mieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepa- czką, zagotować, wlać wino, dodać grzyby, ogórki, cebulę, pokra­janą w paseczki szynkę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku, zalać zrazy sosem i jesz­cze chwilkę poddusić na małym ogniu, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz